Pages

Tuesday, 25 October 2011

Apapun keadaannya, 2.2 Memang Sedap..

Apa benda yang 2.2?

bermaksud tu kapasiti enjin Honda Accord 2.2. Rasa bawak keter 2.2 memang lain, walaupun keter dah masuk umur 13 tahun, bunyi2 pun dah ada, minor problem pun ada, tapi masih sedap... (yang tak sedapnya minyak agak melampau bagi aku yang sebelum ni pakai kereta kancil jer..)

Friday, 23 September 2011

Tobat Tobat

Sepanjang tempoh penyeksaan 1/2 jam dalam kepala otak aku duk kata.. "tobat2".... aderh... abis urat2 semua menegang.. tertegang... adus... Rasa macam menyesal pun ada.. tobat2..

Brother tu tengok aku menyengeh jer.. heheh.. dia kata "kurang senam ek?"
Tapi bila dipikir pasal kesihatan bagus jugak kalau boleh maintain sebulan sekali.. huhuh... tapi kena tabahkan hati la untuk melangkah masuk ke sana..

tempat yang sakit tu lagi la dia tekan... mungkin perasaan aku jer kot... dah nama sakit.. nak menangis pun ada... tapi rasa nya ni bukan kali terakhir aku urut kaki.. akan datang macam nak urut agi....

Urut kat CS, 30 minit RM30.00 ~ ok tak price ni? nak untung dia kata urut 40 minit baru RM35.00.... (sedangkan 1/2 jam pun dah merana hehe..)

Sedikit Pengorbanan Tetap Memberi Kesan

Saya terkesan dengan nasib rakyat kat Somalia, kian berkurun bertelagah, yang jadi mangsa rakyatnya. Paparan berita dan rencana dari wartawan-wartawan Media yang sebenarnya patut kita beri pujian. mereka sanggup berkorban bergadai nyawa dengan niat untuk menyampaikan apa sebenarnya yang terjadi di sana. Tanpa pengorbanan dari wartawan-wartawan ini, tak mungkin kita tahu penderitaan mereka.

Kadang-kadang kita kat Malaysia ni rezeki melimpah ruah, mewah dengan makanan, tempat tinggal selesa, sihat sejahtera, sakit pun kebanyakkan datang daripada tabiat pemakanan kita sendiri, sedangkan orang lain sakit dan mati sebab tak dapat makan, kurang zat makanan, tiada tempat tinggal, pelajaran tak sempurna....

Apa yang kita boleh bantu? mungkin sedikit sumbangan, walaupun mungkin sedikit sangat, tapi saya percaya ia dapat memberi impak yang besar kepada mereka yang memerlukan. tak perlu persoalkan mana salurannya, sidang media atas pemberian derma, atau apa cara pun di pihak yang menganjurkan, asalkan sumbangan kita sampai ke tangan yang betul-betul memerlukan.

Thursday, 22 September 2011

Teruja Dengan Komputer Baru

Bukan teruja dengan teknologi terbaru.. beli komputer baru pun bukan.. tapi dapat komputer baru.. cantet.. smart... komputer desktop kecik jer.. tapi monitornyer besar gedabak... terpikir camana la teknologi sekarang dia boleh buat macam ni... style la.. xmampu nak beli.. tp guna jer la...

note: pc office sebenarnyer..

Wednesday, 21 September 2011

Menjahit Baju Sendiri

Apa yang dimaksudkan dengan menjahit baju sendiri ni sebenarnya menjahit butang baju yang sedang dipakai, jahit pulak kat bahagian tangan... mana nak pegang jarum, mana nak pegang butang... (Mula ingat senang, rupanya...)

Tapi setelah beberapa kali gagal, dengan berkat kesabaran dan ketabahan menghadapi dugaan, akhirnya ia berjaya dilaksanakan dengan jayanya. Satu pengalaman baru yang cukup bermakna. Eceh...

Nampak macam tak der masalah kan nak menjahitnya? Ha! cuba buat sendiri...

Tuesday, 20 September 2011

Hantu Copet

Kenapalah orang mencuri...

Kekadang yang dicuri tu tak der la mahal sangat.. tapi kan ke menyusahkan orang.. dah orang menyumpah.. macam tu bila pencuri tu nak insaf.. orang asyik menyumpah je si pencuri, mendoakan yang tak baik.. hai... nak buat jahat pun jgn la menyusahkan orang lain.. kan2..

Wednesday, 7 September 2011

Upgrade RAM Menggunakan PenDrive/Flash Drive/Hard Disk

Sebenarnya dah agak lama aku tak menulis, rasa info ni macam bagus untuk dikongsi, jadi tulis la jugak, mungkin jugak dah ramai yang tahu pasal benda ni, tak kisah la.

Mula nampak benda ni kat dalam option Windows 7, ada option untuk jadikan pendrive sebagai RAM, seberapa besar kita punya pendrive tu (contoh: 4GB), kalau harga RAM 1GB pun rasanya dah RM100 lebih (lama dah tak survey..), tapi dengan gunakan pendrive yang harganya lebih kurang RM20 jer (Pendrive 4GB), dah boleh dapat upgrade performance komputer 4 kali ganda. Benda ni aku dah buat experiment cuba dan jaya semalam kat pc ofice.. hasilnyer.. ada la jugak improvement.. cuma tak seperti fizikal RAM la.. mungkin juga kerana faktor2 lain, contoh: USB bukan high speed 2.0, komputer memang ada masalah lain (kena format), dan sebagainya.

Upgrade RAM Menggunakan PenDrive/Flash Drive/Hard Disk

Sebenarnya dah agak lama aku tak menulis, rasa info ni macam bagus untuk dikongsi, jadi tulis la jugak, mungkin jugak dah ramai yang tahu pasal benda ni, tak kisah la.

Mula nampak benda ni kat dalam option Windows 7, ada option untuk jadikan pendrive sebagai RAM, seberapa besar kita punya pendrive tu (contoh: 4GB), kalau harga RAM 1GB pun rasanya dah RM100 lebih (lama dah tak survey..), tapi dengan gunakan pendrive yang harganya lebih kurang RM20 jer (Pendrive 4GB), dah boleh dapat upgrade performance komputer 4 kali ganda. Benda ni aku dah te

Monday, 4 April 2011

Tuesday, 15 February 2011

Jalan-jalan Melaka

Perancangan nak gi dah agak lama dah, masa jer belum ada.. Saje nak jalan2.. Aku memang xpernah jalan2 kat bandar Melaka, lebih dikenali dengan Bandar Hilir lah.. Dulu kecik2 penah la jugak pi kat Air Keroh. Amy pulak memang penah pegi Melaka, tapi masa2 kecik2 dulu la dia kata.. Boleh la jadi panduan asas nak ke Melaka. Konon2 dah expert la jugak jalan2 kat Melaka nun..

Sebelum pegi kitorang dah tengok jugak la sikit2 info nak ke Melaka.. Hotel pun dah book.. Tapi bila tiba masa nak pegi, semua tempat2 yang kitorang survey tu kitorang dah luper.. Yang ingat cuma nak ke Air Keroh, redah aja la..

Perjalanan bermula seawal 6.30 pagi bertolak menuju ke tol skudai.. Fuh.. Semangat tuh.. Berenti jap kat Petronas, cucuk duit, beli air dan jajan apa yang patut hehe.. Masuk toll skudai terus sampai kat toll exit Machap, keluar dan ambil jalan biasa ke Air Hitam.. Kitorang memang dah planning nak xnak lalu highway, sebab cadangnyer nak singgah Parit Jawa, Amy nak beli seluar katanya.. (sempat agi tuh)..

Akan bersambung..
(tak sempat2 nyer nak sambung)..